• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center
02-614 42 00

Beperking van de ereloonsupplementen

kamer

De Europa Ziekenhuizen beperken als eerste Brussels Privéziekenhuis de ereloonsupplementen in privékamers tot maximaal 200%

De Europa Ziekenhuizen (site St-Elisabeth - Ukkel, site St-Michiel - Etterbeek) en hun artsen kiezen voor een beperking van hun ereloonsupplementen in privékamers vanaf 1 januari 2019. Naast een kwalitatieve zorg in een moderne infrastructuur wordt zo ook de financiële toegankelijkheid gegarandeerd.

Toegankelijk, voor iedereen

Wanneer een patiënt in het ziekenhuis wordt opgenomen, kan hij kiezen tussen een gemeenschappelijke kamer of een privékamer. Kiest hij voor de tweede optie, dan zal hij in bepaalde ziekenhuizen tot 300% ereloonsupplementen betalen. Deze maximumtoeslag wordt zelden door de Belgische hospitalisatieverzekeringen ten laste genomen. Een aantal verzekeringsmaatschappijen voerden ook een franchise in voor hospitalisatie in een ziekenhuis dat meer dan 200% supplementen vraagt.

De artsen van de Europa Ziekenhuizen hebben ervoor gekozen om hun ereloonsupplementen tot maximum 200% te beperken, zodat de patiënten die een hospitalisatieverzekering hebben afgesloten geen franchise moeten betalen. Hierdoor zijn ze gegarandeerd maximaal gedekt in geval van een hospitalisatie. Met deze maatregel wenst Peter Fontaine, Algemeen Directeur van de Europa Ziekenhuizende financiële toegankelijkheid van onze kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor onze patiënten te versterken, en tegelijk in te gaan op de oproep van onze minister van Volksgezondheid Maggie De Block om een extra inspanning te doen”.

Financiering door kwaliteit

Deze beperking van de ereloonsupplementen maakt deel uit van een initiatief op lange termijn, dat meer dan een jaar geleden werd ingezet met de aanpassing van de financiële regeling van het ziekenhuis. Deze regeling werd onlangs bekrachtigd en steunt op een resoluut vernieuwend financieringsmodel. De arts zal ook vergoed worden op basis van kwaliteitsindicatoren.

Dr. Yvan de Meeûs, Medisch Directeur van de Europa Ziekenhuizen, benadrukt dat « bij onze artsen de wil leeft om geen geneeskunde met twee snelheden te laten ontstaan. Onze artsen hebben beslist om de ereloonsupplementen te beperken en stemmen in met een vergoeding op basis van kwaliteit en service en niet enkel op het aantal prestaties. Het is een ware vooruitgang in de aanpak van het medisch zorgaanbod waarvoor we trots zijn op onze artsen ».

De patiënt centraal

Nu de financiering van de ziekenhuizen alsmaar meer onder druk komt, komt de maatregel wel verrassend over: « De financiële druk is wel degelijk aanwezig», bevestigt Roel Verhaeren, Financieel Directeur van de Europa Ziekenhuizen, «maar wij willen de factuur niet in haar geheel naar de patiënt schuiven.». Toch is de volledige afschaffing van de ereloonsupplementen momenteel niet haalbaar, zoals ook Minister De Block recent bevestigde. Wij mogen immers niet vergeten dat enkel een deel van de supplementen naar de arts gaan. Een groot gedeelte komt de werking van het ziekenhuis ten goede en maakt de investering in nieuwe technologieën en accreditaties mogelijk. Dankzij de supplementen kunnen de Europa Ziekenhuizen blijven investeren in medische projecten die alle patiënten ten goede komen.