• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Green Europe

Logo Green Europe

VOORSTELLING

De Europa Ziekenhuizen starten met een werkgroep “Green Europe” over ecologische items.

Deze werkgroep heeft 3 grote opdrachten:

  1. De huidige goede praktijken in de Europa Ziekenhuizen identificeren en uitdragen
  2. Onze kandidatuur voor het label Ecodynamisch bedrijf, voorgesteld door Leefmilieu Brussel steunen
  3. Deelnemen aan het project Global Green and Health Hospitals (GGHH) door het steunen van de ecologische transitie van de gezondheidssector in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De werkgroep wordt samengesteld uit medewerkers die rechtstreeks verbonden zijn met duurzame projecten en komt één keer per maand bijeen.

LABELS EN NETWERKEN

Label economische onderneming

De 4 operationele en logistieke departementen van ons netwerk H.uni hebben een werkgroep gevormd om hun gezamenlijke deelname aan het door Leefmilieu Brussel voorgestelde Ecodynamische Bedrijfslabel voor te bereiden.

label écodynamique

netwerk Global Green and Healthy Hospitals (GGHH)

De Europa Ziekenhuizen maken deel uit van het Global Green and Healthy Hospitals (GGHH)-netwerk. Dit is een dynamische internationale gemeenschap van ziekenhuizen, zorginstellingen, gezondheidssystemen en gezondheidsorganisaties die streven naar meetbare resultaten door de duurzaamheid in hun faciliteiten te verbeteren en tegelijkertijd de milieugezondheid in hun gemeenschappen te bevorderen.

Logo GGHH

Het Good Food Kantine-label

Logo cantine good food

Dit gratis label is bestemd voor Brusselse grootkeukens in scholen, ziekenhuizen, rusthuizen, bedrijven, crèches, cateringfirma's, enz. Het is zowel een erkenning van de inspanningen die deze grootkeukens hebben geleverd als een element dat het duurzame statuut van de grootkeuken voor personeel of cliënten zichtbaar maakt.

Het Good Food Kantine-label geeft de weg aan naar een smakelijke, gezonde en gevarieerde voeding die plaatselijk werd geproduceerd met respect voor het leefmilieu, het dierenwelzijn en goede werkomstandigheden van de boer tot op het bord! 

Het Good Food Kantine-label heeft ook als doel de grootkeukens en consumenten te verzamelen rond hun passie : de voeding.  Het werd gecreëerd door Leefmilieu Brussel die ook verantwoordelijk is voor het beheer ervan.

GOEDE TOEPASSINGEN

Wij delen hieronder met u de verschillende "groene" acties die binnen de Europa Ziekenhuizen worden uitgevoerd:

achats

AANKOOP

Europese aankopen

Drapeau union européenne

Bij de aankoop van meubilair of uitrusting geven wij de voorkeur aan Europese, en indien mogelijk Belgische, leveranciers boven die van de Aziatische markt.

Biologische set voor baby's Mustela

Set bébé Mustela bio

De Apotheek en de Materniteit hebben een "baby" set van biologische producten geselecteerd.

Deze nieuwe gecertificeerde biologische lijn is geurvrij en veganistisch. Deze natuurlijke verzorgingsproducten, op basis van biologische olijfolie uit Nîmes, getest op een hoge tolerantie en ontworpen om hun impact op het milieu te minimaliseren, kunnen gebruikt worden vanaf de geboorte en door het hele gezin.

Hygiëneproducten

Ecolab

Het ziekenhuis gebruikt reinigingsproducten van het bedrijf Ecolab, dat de duurzaamheidsdoelstellingen volgt en talrijke labels heeft gekregen.

circuit ecolab

Belgische produkten @Cosiness

Onze vzw Cosiness (winkels Red Corner, Ovalis, Europalis, Mezzanina) bevordert de verkoop van lokale producten (Belgische bedrijven).

Niet-uitputtende lijst: Dandoy, Et le bijou créa la femme, Generous, Ice Watch, Mireille Ahn, Nadine Salembier, Savonneries bruxelloises, Simone à soif, Spa, Tao, Wittamer, etc.

simone

Asmartworld - obyo

Wist u dat 85% van onze oude smartphones in een schuiflade terechtkomen, waardoor ze geen enkele kans maken op een tweede leven? 

De Europa Ziekenhuizen bieden graag aan hun medewerkers een verantwoorde oplossing aan om op het einde van het jaar iets positiefs te doen!

In samenwerking met aSmartWorld, een Belgische startup met een positieve impact, stellen wij een innovatieve oplossing voor waarmee u uw ongebruikte smartphone kunt verkopen.  

Enquête over milieuverantwoordelijkheid

Het Green Europe Comité heeft de werknemers uitgenodigd om eind november 2022 deel te nemen aan een eerste milieuverantwoordelijkheidsonderzoek.

Het doel van deze enquête is de bewustwording van dit probleem te vergroten. 

déchets

AFVAL

Inktpatronen

logo owa

Wij hebben Owa gekozen als onze leverancier van inktpatronen (multi-merk), die de gratis inzameling van gebruikte inktpatronen organiseert en ze opnieuw vervaardigt.

cartons owacircuit

Batterijen

logo bebat

Eenmaal gesorteerd per chemische familie, worden alle batterijen gerecycleerd. 
De metalen en andere componenten worden teruggewonnen voor hergebruik als grondstof in de industrie. 

illu bebat

Aluminium koffiepads

De Europa Ziekenhuizen gebruiken het Nespresso aluminium koffiepads inzamelsysteem voor selectieve recycling.

illu nespresso

PVC medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik

VinylPlus

De Europa Ziekenhuizen nemen met VinylPlus® deel aan een nieuw project voor de recycling van afgedankte medische hulpmiddelen van PVC voor eenmalig gebruik. 

Veel van deze hulpmiddelen, die eenmalig en voor korte tijd bij niet-besmettelijke patiënten worden gebruikt, kunnen worden gerecycleerd.

Oud meubilair

logo hubu

In antwoord op een grote vraag van verenigingen, scholen en sinds kort ook van starters, heeft Hu-Bu een "vraag en aanbod" platform ontwikkeld waar verenigingen kunnen zoeken en bedrijven gebruikte kantoorapparatuur in uitstekende staat kunnen aanbieden.

photo mobilier

IT-apparatuur

logo out of use

De Europa Ziekenhuizen schenken hun gebruikte IT-apparatuur aan Out of Use, een milieubedrijf dat gespecialiseerd is in hergebruik en recycling van producten en apparaten.

illu out of use

Nieuwe generatie naaldencontainers

Onze leverancier Hospidex heeft een nieuwe generatie naaldencontainers ontwikkeld. Deze zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal (> 60% vermindering van de ecologische voetafdruk).

                                          

water

WATER

Waterfontein en herbruikbare waterflessen

Wij geven de voorkeur aan waterfonteinen die aangesloten zijn op de waterleiding van de stad en aan herbruikbare waterflessen, boven waterflessen (zelfs van glas). De installatie van de fonteinen is gepland in de loop van 2022.

gourde

ISS

ISS, onze leverancier van poetsdiensten, let op het milieu door gebruik te maken van

  • een automatische dispenser voor schoonmaakproducten (verbruik beperkt tot de juiste hoeveelheid) 
  • microvezeldoekjes (beperkt waterverbruik door hoog absorptievermogen)
  • navulling van schoonmaakproducten (minder verpakking)

iss

energie

ENERGIE

Zonnepanelen

logo sun for school

We hebben zonnepanelen geïnstalleerd. Wij hebben dit gedaan in samenwerking met "Sun For Schools" (sociale en educatieve rol om scholen in staat te stellen zonnepanelen te installeren).

panneaux

Cogeneratie

Wij hebben een cogeneratie systeem geïnstalleerd om onze elektriciteit ter plaatse te produceren. 

Doordat warmte en hete dampen worden teruggewonnen, is deze methode milieuvriendelijker dan kopen bij energieleveranciers. 

cogénérationcircuit cogénération

Isolatie van gebouwen

Isolatie van onze gebouwen en vervanging van de ramen met dubbele beglazing door ramen van de nieuwste generatie.

illu bâtiment

Switch Off Campagne

De Europa Ziekenhuizen werken aan een campagne genoemd "Switch Off" betreffende de strijd tegen energieverspilling binnen het ziekenhuis.

3 goede praktijken voor een ecologisch verantwoorde werkomgeving:

BESPAAR ENERGIE IN UW LOKALEN
computers aan het eind van de werkdag uitzetten
het licht uitdoen in het midden van de dag als uw kantoor voldoende verlicht is of als het lokaal niet in gebruik is
De kranen dicht draaien na gebruik 
De vuilbak van uw computer en uw verwijderde berichten in uw mailbox leeg maken


GA VOOR EEN PAPIERLOOS KANTOOR
Online agenda, opslag en deelruimte, ...
Wanneer u afdrukt, geef dan de voorkeur aan dubbelzijdig afdrukken.


HERGEBRUIK OM AFVAL TE VERMINDEREN
Gebruik waterflessen van roestvrij staal en herbruikbaar servies
Gebruik de achterkant van printouts als kladpapier
 

In het kader van onze campagne "Switch Off" om het bewustzijn van het energieverbruik in onze ziekenhuizen te vergroten, hebben we verschillende stickers gekleevd in de lokalen van onze instelling.
 
Deze stickers bevatten goede praktijken om ons energieverbruik te beperken en zo bij te dragen tot een gezonder milieu.

ok

Campagne Switches down - Brussels Up

De Europa Ziekenhuizen maken deel uit van de campagne Switches Down - Brussels Up om ons in te zetten voor een Brussel dat minder energie verbruikt, maar nog altijd even dynamisch is!

Meer info : https://brusselsup.brussels/nl#other-actions

 

espaces verts

GROENE RUIMTES & biodiversiteit

Groene muur

Wij hebben een groene muur in onze ingang, en met deze blikvanger laten wij onze patiënten zien dat wij een groen ziekenhuis willen zijn.

mur végétal

Insectenhotel

Om ons engagement voor de biodiversiteit te versterken, hebben wij een insectenhotel geïnstalleerd aan de ingang van de site St-Elisabeth. Dit hotel is veilig voor onze bezoekers omdat wilde bijen geen angel hebben. Dit project was mogelijk dankzij BeeOdiversity en de Belgische kunstenaar Bernard Cwiek.

ok

Schilderijen in pediatrie

We hebben de vernieuwde Pediatrie afdeling op de site St-Elisabeth ingehuldigd met nieuwe schilderijen van bedreigde dieren.

Met dank aan kunstenaar Natacha de Baré (www.homeincolor.be) en Mustella, Bioviva en Renewi.

ok ok

ok

Planten van appelboom

Als teken van hun inzet voor het milieu hebben de Europa Ziekenhuizen en de Kliniek Saint-Pierre Ottignies, leden van het H.Uni-netwerk symbolisch een boom geplant in hun respectieve instellingen. Wij danken Daniel Hublet, schepen van gezondheid van de gemeente Ukkel, de directie en onze comité Green Europe voor hun aanwezigheid.

ok

mobilité

MOBILITEIT

Inrichting van een fietsruimte

In elke vestiging zijn 2 fietsenstallingen beschikbaar voor de werknemers.

local vélo

Parkeerplaatsen met elektrische oplaadpunten

Wij bieden onze patiënten en werknemers parkeerplaatsen met elektrische oplaadpunten.

illu parking

The Bike Project (Leefmilieu Brussel)

The Bike Project

De Europa Ziekenhuizen zijn geselecteerd als kandidaat voor deelname aan "The Bike Project"

Van februari tot november 2022 zal onze organisatie worden ondersteund bij het bevorderen van fietsen voor woon-werkverkeer en voor leveringen.

The Bike Project

Home dialyse in een elektrische auto

Thuis Dialyse (Home Dialyse) reist nu met 100% elektrische auto!

Fiat

SquadEasy

De Europa Ziekenhuizen hebben deel uitgemaakt van de SquadEasy uitdaging. Het doel van deze uitdaging was een competitie aan te gaan met verschillende teams binnen ons ziekenhuis om het bewustzijn over ecologie en sport te vergroten. Er waren verschillende vragen over ecologische onderwerpen.

Met dank aan onze sponsors: Trakks, Teatower, VinylPlus Med en de Roots, winkel waar we onze fruitmanden hebben gekocht.

ok

Voordelige prijs voor de aankoop van een fiets

De Europa Ziekenhuizen bieden aan hun medewerkers een interessante prijs voor de aankoop van een fiets van het Belgische merk Minerva (Europese makelij).

Onze partners

BeeOdiversity  ISS pro vélo  Renewi     VinylPlusokokok