• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Tabakologie

Content
 
Trouver un médecin

Een tabakoloog vinden

 
Prendre rendez-vous

Een afspraak maken

 
Contactez-nous

Plaats

Over de raadpleging tabakologie

De raadpleging tabakologie biedt individuele begeleiding bij het (vrijwillig of opgelegd) stoppen met roken.

U kunt er terecht als u:

  • informatie wenst over het gebruik van tabak (gevolgen voor de gezondheid, drievoudige verslaving, voordelen van stoppen enz.),
  • uw tabaksgebruik in kaart wilt brengen,
  • uw motivatie wilt versterken,
  • zich wilt voorbereiden om er concreet iets aan te doen, door de juiste aanpak te kiezen,
  • begeleiding wenst tijdens het hele ontwenningsproces en vervolgens ook om blijvend te kunnen stoppen.

Tijdens het eerste gesprek (ongeveer 60 minuten) maken we een balans op van uw tabaksgebruik, peilen we naar uw motivatie, uw afhankelijkheid, uw psychologische toestand en uw eetgewoonten, meten we de koolstofmonoxide-intoxicatie en bespreken we de verschillende mogelijkheden om u te helpen met stoppen (een eventuele behandeling met geneesmiddelen is bespreekbaar en kan voorgeschreven worden in samenwerking met uw behandelende arts of specialist).

De volgende gesprekken (ongeveer 30 minuten) dienen voor de opvolging van de persoonlijke ontwenningsstrategie (aanpassing van de behandeling van de fysieke afhankelijkheid, opvolging van de ontwenningsverschijnselen, psychologische ondersteuning en voedingsadvies, biologische controle van het ontgiftingsproces). De frequentie van de raadplegingen wordt vastgelegd in overleg met de patiënt. De slaagkansen hangen in eerste instantie af van de regelmaat van de raadplegingen, waarin de psychologische ondersteuning geboden wordt die nodig is om succesvol te kunnen stoppen.

TYPE RAADPLEGINGEN

Individueel: jongeren, volwassenen, zwangere vrouwen

Als koppel

BENADERINGEN

Cognitieve en gedragstherapie

Met behulp van geneesmiddelen

KOSTPRIJS

Voor patiënten uit het Brussels Gewest en het Waals Gewest voorzien de ziekenfondsen een terugbetaling voor maximaal 8 sessies over een periode van 2 kalenderjaren. De patiënt betaalt € 60 voor de eerste sessie (waarvan € 30 wordt terugbetaald door het ziekenfonds), en € 35 voor de volgende sessies (waarvan € 20 wordt terugbetaald).

In geval van zwangerschap, betaalt de patiënt  50 per sessie (waarvan € 30 wordt terugbetaald door het ziekenfonds).

Voor patiënten uit het Vlaams Gewest voorziet de Vlaamse overheid een terugbetaling voor maximaal 4 u. individuele begeleiding per jaar (of 12 u. voor groepssessies). De patiënt betaalt zijn persoonlijke aandeel (dit is € 7,5 per kwartier individuele begeleiding, of € 1 per kwartier voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming). De gewestelijke overheid betaalt de rest van het honorarium rechtstreeks aan de tabakoloog.

Bepaalde ziekenfondsen bieden aanvullende tegemoetkomingen voor de terugbetaling van een rookstopbehandeling met geneesmiddelen (zoals nicotinepleisters).

 

Bron: Ploeg Tabakologie - Laatste update: 03/02/2020