• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Medisch dagziekenhuis (dialyse)

Content
 
Trouver un médecin

Contactgegevens van de ploeg

 
Contactez-nous

Ligging

HOE BEREIDT U ZICH VOOR OP EEN DIALYSESESSIE?

Voor een optimaal verloop van de dialyse vragen we de patiënt om voor elke sessie hetzelfde type kleding te dragen, zodat we het waterverlies zo goed mogelijk kunnen berekenen. De kleding moet ook aangepast zijn aan de specifieke vaattoegang:

  • Arterioveneuze fistel (AVF): draag een hemd/blouse waarvan de mouwen zonder problemen kunnen worden opgerold zonder dat dit de bloedsomloop afsnijdt
  • Jugulariskatheter voor dialyse: draag een hemd/blouse die de toegang tot de katheter gemakkelijk maakt (t-shirt, topje). In ieder geval een kledingstuk dat vooraan kan worden geopend.

Aan patiënten met AVF vragen wij om voor de dialysesessie de arm grondig te reinigen met water en zeep.

Ook wanneer er zich thuis iets ongewoons voordoet, is het noodzakelijk om de leden van de dienst op de hoogte te brengen (bv. val, fistelbloedingen, enz.)

WAT MOET U MEEBRENGEN?

Tijdens de eerste dialyses krijgt u een opvolgingsboekje. Hierin worden de vragen die u ons wilt stellen en de informatie die wij (artsen en verpleegkundigen) aan u willen doorgeven, schriftelijk vastgelegd. Het maakt een goede communicatie mogelijk tussen uw thuisomgeving (verpleegkundigen, assistenten, familie) en de dialysedienst.

U moet het medisch dossier ook op vakantie meenemen en invullen. U vindt hiervoor de link op.

HOE VERLOOPT DE SESSIE?

De patiënt die op de dialyseafdeling van de Europa Ziekenhuizen aankomt, wordt eerst verzocht om in de wachtkamer te wachten tot de verantwoordelijke verpleegkundige hem/haar komt halen. Normaal gezien zorgen wij eerst voor de oudste patiënten op de afdeling en vervolgens nemen wij de tijd om de nieuwe patiënten te installeren. 

De dialysesessie begint altijd met een gewichtscontrole. Vervolgens wordt de patiënt, met de hulp van de verpleegkundige of verzorger, comfortabel in de aan hem of haar toegewezen stoel geplaatst.

Daarna moeten de parameters worden genomen: bloeddruk, polsslag en berekening van het waterverlies. De verpleegkundige voert vervolgens de door de arts voorgeschreven parameters in de dialysegenerator en koppelt de patiënt aan naargelang de beschikbare vaattoegang (Arterioveneuze Fistel of Dialysekatheter).

Zodra de verschillende patiënten zijn aangekoppeld, controleert elke verpleegkundige zo snel mogelijk of de dialyse correct is gestart voor de andere patiënten. Op die manier is er een tweede controle, wat de veiligheid verhoogt.

Uw verpleegkundige controleert regelmatig uw parameters en die van de dialysegenerator. Hij/zij dient de geneesmiddelen toe die door de artsen zijn voorgeschreven.

Na de 4 uur dialyse wordt u losgekoppeld van de machine en nemen wij uw parameters op (druk en gewicht). U kunt dan genieten van de warme maaltijd of de broodjes die u bij onze diëtist hebt besteld, vóór uw terugkeer naar huis als u 's morgens komt of vóór de dialyse als u 's middags komt.

HOE KAN IK MIJN TIJD DOORBRENGEN?

Tijdens de 4 uur dialyse kunt u zich op verschillende manieren bezighouden. Wij bieden iPads aan met hoofdtelefoon (meegeleverd). Zo kunt u naar muziek luisteren, spelletjes spelen, films kijken, video's bekijken, het nieuws volgen ... U kunt natuurlijk zelf iets meebrengen: tijdschriften, breiwerk (behalve voor AVF). Het is belangrijk dat uw bezigheid het goede verloop van de sessie voor u of andere patiënten niet hindert.

Wij bieden u tijdens de dialysesessie ook twee snacks aan. Er is koffie, thee of water beschikbaar, maar ook wafels, pannenkoeken, biscuits, speculaas.

 

Bron: Ploeg Medisch dagziekenhuis (dialyse) - Laatste update: 10/02/2020