• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Het verblijf Neonatologie

Hoe verloopt de aankomst van mijn baby in nEonatologie ?

Uw baby wordt bij zijn opname op onze dienst op een verwarmde tafel gelegd. Zo kunnen wij uw baby beter bewaken, gemakkelijker verzorgen en zijn temperatuur beter regelen.

Alle kindjes op onze dienst worden via monitoring bewaakt. Drie elektroden op de borstkas controleren hartslag en ademhaling. Een sensor op de voet of de hand meet de zuurstofverzadiging. De bloeddruk meten we via een armbandje.

Het monitoringsysteem is met een centrale verbonden die zich in de verpleegpost bevindt. Uw kind staat dus 24 uur op 24 onder bewaking.

Het materiaal dat uw baby omringt kan indrukwekkend zijn, maar het helpt ons uw kindje onder optimale bewaking te verzorgen.

Mag ik aan de verzorging van mijn baby deelnemen?

Wij moedigen u aan om maximaal deel te nemen aan de verzorging van uw baby, om hem te leren kennen en de band tussen u en hem te versterken, uiteraard aangepast aan zijn gezondheidstoestand.

Voor een optimale organisatie vragen wij u wel om ons door te geven op welke momenten van de dag u aanwezig zal zijn en om de verantwoordelijke voor de zorg van uw kindje te verwittigen.

Welk type voeding eet een premature baby?

Een zeer belangrijke stap voor uw baby is zelfstandig kunnen eten. Om mee naar huis te mogen, moet uw baby vlot borstvoeding of flesvoeding kunnen drinken zodat hij voldoende voeding binnenkrijgt om bij te komen en te groeien. Afhankelijk van hun prematuriteit zijn baby’s min of meer in staat om deze vaardigheden te verwerven. Daarom leggen wij u de verschillende stappen en mogelijkheden voor uw baby uit, rekening houdend met uw keuzes en het ontwikkelingsniveau van uw baby.

U moet weten dat zelfs premature baby’s dikwijls zeer goed kunnen zuigen, maar de efficiënte coördinatie van zuigen, slikken en ademen ontwikkelt zich pas geleidelijk vanaf de 34e zwangerschapsweek.

Ervoor moeten ze voeding via een infuus krijgen, als ze hun eten niet goed verteren, of via een maagsonde. Geleidelijk beginnen ze kleine hoeveelheden aan de borst, met een spuitje of via een flesje te drinken.

Voor de prematuur vraagt leren eten soms een lang rijpingsproces waarbij alle stappen van belang zijn.

Als u uw baby niet snel na de bevalling aan de borst mag leggen, leert het verzorgend personeel u om melk af te kolven en op de juiste manier te bewaren.

Moedermelk heeft altijd voorrang, op welke manier die ook wordt toegediend.

Hoe verloopt DE VOEDING VAN DE BABY OP TERMIJN?

U heeft vóór de geboorte een keuze gemaakt tussen borstvoeding of flesvoeding. Deze keuze wordt steeds gerespecteerd en gevolgd, tenzij er medische redenen of omstandigheden zijn om geen borstvoeding te geven omwille van de gezondheidstoestand van de baby en soms van de moeder. Deze contra-indicaties voor borstvoeding zijn dikwijls tijdelijk en worden u uitgelegd. Wij trachten steeds de borstvoeding zo snel mogelijk opnieuw te hervatten.

Wat doet u voor de ontwikkeling van mijn baby?

De verpleegkundige, de vroedkundige en de kinderarts zetten zich persoonlijk en professioneel in om gepersonaliseerde zorg te verlenen, waarbij diep respect en menselijke warmte essentieel zijn, en de baby en zijn ouders een actieve rol spelen. Zij vinden het belangrijk om een omgeving te creëren waarin de baby op aangepaste wijze vaardigheden leert verwerven en zich kan ontwikkelen.

Hiervoor volgen wij enkele maatregelen die met omgeving en gedrag te maken hebben, zoals:

  • Het creëren van een kalme, rustgevende omgeving, zonder prikkels (licht, lawaai…);
  • Voortdurende bevordering van de fysiologische en comfortbehoeften van de premature baby (inwikkeling, gebogen houding);
  • Respect voor het ritme van de baby en zijn behoefte aan veel slaap die hem helpen groeien en uitrusten van prikkels en verzorging;
  • Respect voor zijn voedingsritme afhankelijk van zijn mogelijkheden en behoeften;
  • Zijn welbevinden ondersteunen: huid op huid (kangoeroeën), massage, zuigen op een fopspeen…;
  • De ouders zoveel mogelijk betrekken bij de verzorging van hun kind (aanwezigheid en geleidelijk zelfstandig kunnen verzorgen).

Aarzel niet om een voorwerp of kledingstuk met uw geur mee te brengen om uw kind gerust te stellen.

Hoeveel tijd zal mijn baby op neonatologie blijven?

Hoelang uw baby op de Neonatologie moet blijven, hangt van verschillende factoren af: de mate van prematuriteit, maar vooral zijn gezondheidstoestand en zijn evolutie. De kinderarts zal u regelmatig op de hoogte houden van de evolutie van uw kindje en zal u zo snel mogelijk een waarschijnlijke ontslagdatum meedelen, die ten laatste de dag ervoor nog eens wordt bevestigd.

Bij het ontslag van uw baby krijgt u zijn gezondheidsboekje mee en een overzicht met de afspraken en de behandeling van uw kind.

Voor elke vraag na uw ontslag uit het ziekenhuis kunt u steeds contact opnemen met de dienst Neonatologie of het secretariaat van de Pediatrie.