• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Thuisdialyse - Home Dialyse

logo homediaHome Dialyse is een afdeling binnen de dialyse-eenheid, die zich specifiek toelegt op de opleiding en opvang van alle patiënten die in de thuisomgeving dialyse uitvoeren. Deze afdeling bevindt zich op de site St-Elisabeth.

Deze afdeling bestaat  uit erg ervaren en gemotiveerde gespecialiseerde verpleegkundigen en nefrologen, die sterk overtuigd zijn van de meerwaarde van dialyse in de thuisomgeving. Bepaalde thuisdialysevormen hebben immers aangetoond dat ze de patiënt een hogere levenskwaliteit geven dan de klassieke hemodialyse in het ziekenhuis. Daarnaast is er ook een betere controle aangetoond van de complicaties die veroorzaakt worden door de nierziekte.

 

Binnen deze thuisdialysedienst, bieden we verschillende technieken aan:

  • Hemodialyse of bloeddialyse thuis
    • Met waterbehandeling overdag of ‘s nachts
    • Zonder waterbehandeling: NxStage 
  • Peritoneale dialyse of buikspoelingsdialyse, zowel overdag als ’s nachts

De uiteindelijke keuze voor een bepaalde techniek wordt gemaakt in functie van de levensstijl en medische toestand van de patiënt. De behandelende nefroloog en de gespecialiseerde verpleegkundigen van de Nierfalenkliniek begeleiden de patiënt bij deze keuze.
Aarzel niet om ons te contacteren indien u geïnteresseerd bent door deze technieken en meer informatie wenst (02-614 21 80 ; homedia@euzh.be).

peritoneale dialyse 

Wat?

Bij ‘peritoneale dialyse’ of ‘buikspoelingsdialyse’ wordt het buikvlies,dat zich rond verschillende organen in de buik bevindt, als filter gebruikt. Via een buisje wordt een vloeistof in de buik gelaten. Deze vloeistof blijft gedurende enkele uren aanwezig in de buik. Tijdens deze periode wordt het bloed gezuiverd: de afvalstoffen en het overtollige water komen in de vloeistof in de buik terecht. Na enkele uren wordt deze ‘vuile’ vloeistof verwijderd en is het bloed gezuiverd.

Wanneer? 

Deze ‘spoeling’ wordt verschillende keren per dag herhaald, op dagelijkse basis. Deze techniek kan zowel overdag als ’s nachts (met behulp van een machine) uitgevoerd worden.

rinçage

waar?

Deze behandeling gebeurt steeds in de thuisomgeving of  in het rusthuis, al dan niet met hulp van de thuisverpleegster. Ons team van gespecialiseerde verpleegkundigen leert tijdens een korte opname deze dialysetechniek aan de patiënt. Deze opleiding en de opvolging gebeurt steeds op de site St-Elisabeth.

opvolging

Eens deze behandeling is ingesteld, zien we de patiënt elke 4-6 weken terug op de raadpleging, of vroeger indien nodig. Bij problemen is het medisch team 24 uur op 24 beschikbaar. 

homehemodialysehomehemo

Onder homehemodialyse verstaan we bloeddialyse die thuis uitgevoerd wordt. De patiënt heeft dan zelf een dialysetoestel in huis voor de behandeling.

Homehemodialyse kan zowel met een toestel met waterbehandeling (AK98) als een toestel zonder waterbehandeling (NxStage). Deze behandeling kan zowel overdag als ’s nachts plaatsvinden. 

De frequentie en de duur van de thuisdialyse is afhankelijk van patiënt tot patiënt: deze wordt in functie van de noden en de activiteiten van de patiënt vastgelegd door de nefroloog. De planning van de dialyse is flexibeler dan bij dialyse in het ziekenhuis, gezien de patiënt zelf instaat voor de behandeling. Hij verliest geen tijd om zich naar het ziekenhuis te verplaatsen.

Steeds meer studies tonen dat deze vorm van dialyse ook zorgt voor een betere levenskwaliteit en een betere controle van de complicaties van nierlijden. De technische evolutie heeft de thuisdialysetoestellen daarenboven gebruiksvriendelijker en veiliger gemaakt.

In overleg met de nefroloog wordt bekeken of een patiënt een goede kandidaat is. Homehemodialyse is immers niet voor elke patiënt weggelegd, gezien zowel de patiënt als de thuisomgeving hiervoor geschikt dienen te zijn. Na een opleiding van een aantal weken op de site St-Elisabeth wordt de behandeling thuis gestart. Nadien wordt de patiënt 1 maal per 4-6 weken op de raadpleging op de site St-Elisabeth teruggezien. Het Thuisdialyseteam is 24u/24u en 7 dagen op 7 beschikbaar bij problemen.

autodialyse

Autodialyse is een vorm van bloeddialyse in het ziekenhuis. Het verschil met de klassieke bloeddialyse in het ziekenhuis is dat er minder verpleegkundig en medisch toezicht is.

Patiënten krijgen de kans om een deel van de behandeling zelf in handen te nemen. Ze kunnen zelf het dialysetoestel klaarmaken en zich zelf aan/afschakelen, zo ze dat wensen. In tegenstelling tot bij thuisbloeddialyse, blijven ze wel in de veilige omgeving van het ziekenhuis en is er steeds een verpleegkundige beschikbaar om hen te helpen bij problemen. 

dia4