• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

ECHO-ENDOSCOPIE

MEDISCHE INFORMATIE VOORAFGAAND AAN EEN ECHO-ENDOSCOPIE

Om u duidelijk te informeren over het verloop van deze medische procedure vragen wij u onderstaande informatie aandachtig te lezen. De arts staat te uwer beschikking voor alle verdere informatie die u wenst.

 

• 1. WAT IS EEN echo-ENDOSCOPIE?

Een echo-endoscopie is een spijsverteringsonderzoek waarbij endoscopie wordt gecombineerd met echografie. Een miniatuur ultrasone sonde, bevestigd aan het uiteinde van een flexibele endoscoop, wordt in de nabijheid van het te onderzoeken orgaan geplaatst, waardoor het mogelijk wordt letsels in het spijsverteringskanaal of de aangrenzende organen op te sporen of te onderzoeken.

 

• 2. WAAROM KIEZEN VOOR ECHO-ENDOSCOPIE?

De directe benadering van het te onderzoeken orgaan door een ultrasone sonde maakt het mogelijk informatie te verkrijgen die met andere onderzoeken niet kan worden verkregen. Echo-endoscopie is het meest doeltreffende onderzoek om de slokdarm, de maag, de twaalfvingerige darm of het rectum en de aangrenzende organen te onderzoeken. Het kan ook worden gebruikt om stenen, cysten of tumoren in de galwegen en/of de alvleesklier op te sporen. In sommige gevallen kunnen via een punctie weefselfragmenten worden weggenomen en onder de microscoop worden geanalyseerd.

 

• 3. HOE BEREIDT U ZICH VOOR OP EEN ENDOSCOPIE?

Voor een goed verloop van het onderzoek moet de maag leeg zijn. Daarom mag u 6 uur voor het onderzoek niet eten, drinken of roken. Breng uw arts altijd op de hoogte van allergieën of medicijnen die u gebruikt. Vóór het onderzoek moet een eventueel kunstgebit en bril worden verwijderd.

 

• 4. HOE WORDT UW ECHO-ENDOSCOPIE UITGEVOERD?

Het onderzoek maakt gebruik van een flexibel apparaat dat een echo-endoscoop wordt genoemd. Om het onderzoek beter te verdragen en voor uw comfort wordt een intraveneuze injectie met een kalmerend middel en een plaatselijke verdoving van de keel gegeven. Dit verdovingsmiddel zorgt er vaak voor dat u vergeet wat er tijdens het onderzoek is gebeurd en dat u er zich weinig van herinnert. In sommige gevallen kan ook een algehele anesthesie worden ingepland. In het geval van een algehele anesthesie is het aan de anesthesist om al uw vragen over zijn of haar specialisme te beantwoorden. Het onderzoek duurt gemiddeld 10 tot 20 minuten. De hele procedure (installatie in de onderzoekskamer, toediening van de verdoving, uitvoering van het onderzoek, ontwaken en terug naar de rustkamer) kan echter tot een uur duren. Vervolgens wordt aanbevolen om minstens een uur in de ontwaakzaal te wachten voor controle en het verdwijnen van de effecten van de sedatie. Tussen elke patiënt en volgens de geldende aanbevelingen wordt de endoscoop gedesinfecteerd en worden de accessoires gesteriliseerd of weggegooid (materiaal voor eenmalig gebruik) om elke overdracht van infecties te voorkomen.

 

• 5. WAT ZIJN DE NADELEN VAN het onderzoek?

Het onderzoek is niet pijnlijk. U heeft geen last van ademhalingsproblemen omdat de endoscoop niet in de longen komt; ongemakken zoals keelpijn, een opgeblazen gevoel of misselijkheid kunnen voorkomen. Over het algemeen zult u zich het effect niet herinneren dankzij de toegediende pijnstillers.

 

• 6. KUNNEN ER COMPLICATIES ZIJN?

Echo-endoscopie is een onderzoek met weinig risico. Maar elke medische handeling, verkenning, ingreep, ook al wordt deze uitgevoerd onder deskundige en veilige omstandigheden overeenkomstig de geldende medische gegevens en voorschriften, houdt een risico op complicaties in. Complicaties bij echo-endoscopie zijn uitzonderlijk. Perforaties, met name slokdarmperforaties, kunnen voorkomen. Zij worden vaak bevorderd door onderliggende letsels (tumor, divertikel, anatomische varianten, cervicale artrose...). Andere complicaties zijn mogelijk, zoals cardiovasculaire, respiratoire of infectieuze aandoeningen. Bij staalafname zijn zeldzame gevallen van infectie of bloeding gemeld. Een chirurgische ingreep met zijn eigen risico's kan dan noodzakelijk zijn. Transfusies van bloed of bloedderivaten zijn soms noodzakelijk. Deze complicaties kunnen worden verergerd door uw medische en chirurgische voorgeschiedenis of door het gebruik van bepaalde medicijnen. Al deze complicaties treden meestal op tijdens de echo-endoscopie, maar kunnen ook enkele dagen na het onderzoek optreden (pijn op de borst of in de buik, koorts, rillingen, enz.). Het is dus zeer belangrijk dat u onmiddellijk contact opneemt met de arts die u behandeld heeft. Als u de arts niet kunt bereiken, ga dan naar de Spoedgevallendienst van het ziekenhuis.

 

• 7. SPECIALE AANBEVELINGEN

Het wordt afgeraden een voertuig te besturen nadat u een onderzoek onder sedatie of anesthesie hebt ondergaan, omdat sederende middelen uw reflexen of beoordelingsvermogen kunnen beïnvloeden. De terugkeer naar huis moet daarom door een derde worden verzekerd. Om dezelfde redenen wordt u ook afgeraden om op de dag van het onderzoek belangrijke beslissingen te nemen waarvoor u helder moet zijn. Soms kan controle in het ziekenhuis noodzakelijk zijn, met name in geval van staalafname of complicaties. In het geval van staalafname kunnen antibiotica worden voorgeschreven voor een periode van 5 dagen.

 

• 8. ALTERNATIEVEN

Echografie, CT en soms MRI zijn de eerstelijnsonderzoeken bij het ontstaan van digestieve pathologieën en worden vaak uitgevoerd vóór echo-endoscopie. Echo-endoscopie is momenteel het meest gevoelige onderzoek voor het opsporen van zeer kleine afwijkingen in de galwegen of de pancreas (kleine stenen of tumoren). Bovendien blijft dit onderzoek ongeëvenaard voor de realisatie van een nauwkeurige pre-therapeutische evaluatie, waardoor de patiënt kan worden verwezen naar de beste behandelingsoptie. De arts staat te uwer beschikking voor alle verdere informatie.