• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

COLOSCOPIE

MEDISCHE INFORMATIE VOOR COLONOSCOPIEËN

 

Gaat u binnenkort een colonoscopie ondergaan? Om ervoor te zorgen dat u goed geïnformeerd bent over deze medische ingreep, vragen we u om deze informatie zorgvuldig te lezen. De arts zal u graag meer informatie geven.

 

DOEL VAN HET ONDERZOEK

Dit onderzoek identificeert eventuele afwijkingen in de dikke darm (colon) en indien nodig worden er stalen genomen voor microscopisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek kunnen poliepen in de dikke darm worden gevonden (deze poliepen hebben een risico op kanker). Wanneer deze poliepen worden ontdekt, worden ze waar mogelijk tegelijkertijd verwijderd of vernietigd.

 

VOORBEREIDING

Om het onderzoek goed te laten verlopen, moet de dikke darm perfect schoon zijn. U moet de instructies die u krijgt (dieet en laxeermiddel) nauwkeurig opvolgen.

Het is belangrijk dat u de artsen op de hoogte brengt van eventuele allergieën en van medicijnen die u neemt, vooral medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden, zoals ontstekingsremmers, aspirine of antistollingsmiddelen zoals Sintrom. Het is ook heel belangrijk om ons te vertellen of u ooit een hartoperatie heeft ondergaan en in het bijzonder of u een kunstklep heeft. Het is mogelijk dat u uw andere gebruikelijke medicijnen mag blijven innemen. Dit zal echter worden bevestigd tijdens het gesprek dat u voor het onderzoek met de anesthesist zult hebben.

 

ONDERZOEKSPROCEDURE

Het onderzoek kan erg ongemakkelijk zijn, daarom wordt het in de meeste gevallen uitgevoerd met de hulp van een anesthesist, die je zachtjes in slaap brengt tijdens het onderzoek. Daarom wordt het onderzoek ambulant of klinisch uitgevoerd.

De arts brengt het flexibele instrument (coloscoop) in via de anus en dan omhoog in de dikke darm tot aan de blindedarm en eventueel de dunne darm. Het inbrengen van lucht door de endoscoop geeft een duidelijk beeld van de dikke darm. Een of meer kleine stukjes weefsel (biopten) kunnen worden verwijderd met een tang die tijdens het onderzoek door de endoscoop wordt gehaald. Als er een poliep wordt gevonden, kan deze worden verwijderd met behulp van een soort metalen lasso, die om de poliep heen wordt geleid en wordt gebruikt om de poliep te verwijderen door een stroom door de metalen lasso te laten lopen. De poliep wordt dan weggenomen. Het onderzoek duurt tussen de 15 en 30 minuten. Na het onderzoek is er een periode van herstel en controle in de ontwaakkamer, gevolgd door een verblijf van minimaal 2 uur in het dagziekenhuis.

Na medisch advies mag de patiënt meestal dezelfde dag nog naar huis. Ziekenhuisopname na het onderzoek wordt soms van tevoren gepland en kan zelfs noodzakelijk zijn na het onderzoek (vanwege de bijzondere moeilijkheidsgraad van het onderzoek of het verwijderen van een zeer grote poliep).

 

Na het onderzoek

Buikkrampen komen vaak voor en worden meestal verlicht door de uitstoot van gas (lucht die tijdens het onderzoek wordt ingebracht.  ALS U KALMERENDE MEDICIJNEN HEBT GEKREGEN, IS HET VERBODEN OM OP DE DAG VAN HET ONDERZOEK EEN VOERTUIG TE BESTUREN OF ANDERE GEVAARLIJKE HANDELINGEN TE VERRICHTEN. Ook wordt u geadviseerd niet alleen te blijven in de uren na het onderzoek. Als u bij thuiskomst met hevige of ongewone pijn, aanzienlijk bloedverlies via de anus of koorts krijgt in de uren of zelfs dagen na het onderzoek, vertel dit dan aan uw huisarts, uw gastro-enteroloog of de Spoedgevallendienst van het ziekenhuis.

 

VOORZORGSMAATREGELEN - RISICO'S

Een colonoscopie is een onderzoek met een laag risico. Geen enkele arts kan echter garanderen dat de procedure succesvol of risicoloos zal zijn. Alle voorzorgsmaatregelen worden genomen om het ongemak en de risico's tot een minimum te beperken. Er is een zeer klein risico op perforatie en bloeding, vooral bij het verwijderen van darmpoliepen (dit risico wordt geschat op 1 op 3000). Resectie van een poliep die tijdens het onderzoek wordt gevonden, is meestal noodzakelijk. Als de gastro-enteroloog het risico te hoog acht, zal hij of zij een operatie voorstellen. In het geval van een complicatie is opname in het ziekenhuis noodzakelijk en kan de behandeling soms chirurgisch zijn.

 

ALTERNATIEF VOOR COLONOSCOPIE

Colonoscopie is de beste methode om de dikke darm te onderzoeken. Er zijn echter ook andere onderzoeken mogelijk (bijvoorbeeld een virtuele colonoscopie of een bariumklysma). Bij deze onderzoeken kunnen echter geen stalen worden genomen of poliepen worden verwijderd.

 

IN GEVAL VAN WEIGERING

Als het onderzoek dat uw arts heeft voorgesteld niet wordt uitgevoerd, kan dit schadelijke gevolgen hebben, omdat een ziekte die op dat moment te genezen is met medicijnen, endoscopische behandeling of operatie misschien niet wordt ontdekt.

 

AARZEL NIET OM CONTACT OP TE NEMEN MET UW ARTS VOOR MEER INFORMATIE.

Aarzel niet om contact op te nemen met het secretariaat van de afdeling gastro-enterologie van het ziekenhuis waar het onderzoek wordt uitgevoerd.