Zwangerschap
Wie zal uw zwangerschap volgen?
U heeft de keuze:
Ofwel uw gynaecoloog in de kliniek of in een privépraktijk, in samenwerking/afwisseling met een verloskundige.
- Ofwel een opvolging bij de ONE, mogelijk in Ukkel: een gynaecoloog van de ONE in samenwerking met een PEP (partner kind/ouder) en in afwisseling met een verloskundige.
- Indien nodig heeft u toegang tot een consultatie in endocrinologie/diabetologie, diëtetiek, pediatrie, anesthesie, cardiologie, osteopathie, psychologie, bij een lactatiespecialist, een seksuoloog of een tabacoloog.
- Indien nodig heeft u toegang tot een consultatie in endocrinologie/diabetologie, diëtetiek, pediatrie, anesthesie, cardiologie, osteopathie, psychologie, bij een lactatiespecialist, een seksuoloog of een tabacoloog.
Wanneer gaan we u ontmoeten?
In het begin van de zwangerschap, maandelijks, en vaker vanaf het derde trimester en aan het einde van de zwangerschap. Als uw toestand of die van uw baby’s dit vereist, zult u vaker opgevolgd worden.
Hoe verloopt een consultatie?
De consultatie dient om de goede voortgang van de zwangerschap voor u en uw baby(‘s) te controleren: we zullen uw bloeddruk, gewicht, hartslag en de groei van uw baby(‘s) monitoren. Bij bepaalde consultaties kunnen aanvullende onderzoeken uitgevoerd worden. U ontvangt nuttige informatie en uitleg om u zo goed mogelijk voor te bereiden op dit nieuwe avontuur. We beantwoorden uw vragen, twijfels en zorgen.
Het wordt aanbevolen om geen tabak, alcohol of drugs te consumeren tijdens uw zwangerschap.
Indien nodig kunnen we u helpen en u in contact brengen met bijvoorbeeld de tabacoloog van het ziekenhuis of andere specialisten.
U ontvangt een informatieve brochure aan het begin van de zwangerschap.
Prenatale diagnose
Bloedafnames
U zult regelmatig bloedafnames doen om uw gezondheid en immuniteit te controleren.
- U zult regelmatig bloedafnames doen om uw gezondheid en immuniteit te controleren.
Aan het begin van de zwangerschap zullen we de samenstelling van uw bloed, uw bloedgroep, uw immuniteit inclusief rubella, toxoplasmose en CMV controleren. Eventueel zullen we ook de werking van uw nieren, lever en schildklier onderzoeken. We controleren ook uw urine met een urinetest. Andere onderzoeken kunnen worden uitgevoerd op basis van uw medische voorgeschiedenis.
- Tussen de 11e en 14e week stellen we voor om een NIPT (niet-invasieve prenatale test) uit te voeren, die het circulerende foetale DNA in uw bloed analyseert en de meest voorkomende chromosomale afwijkingen, zoals trisomie 13, 18 en 21, kan opsporen. Optioneel kunt u ook het geslacht van uw baby(‘s) leren kennen, als u dat wenst.
- Daarnaast kunt u een PIGF-test doen voor het opsporen van pre-eclampsie.
- Rond de 26e week zullen we de test voor zwangerschapsdiabetes (of glucose-tolerantietest) aanvragen.
Echografieën
Er zijn 3 echografieën gepland en vergoed door de ziekteverzekering: in het 1e, 2e en 3e trimester.
- Tussen de 11e en 14e week controleren we de vitaliteit van uw baby(‘s), de hartslag(en), de grootte(en) en doen we een eerste morfologisch onderzoek, inclusief onder andere de nekplooi.
- Tussen de 20e en 24e week wordt de zogenaamde "morfologische" echografie uitgevoerd, die een gedetailleerder onderzoek van de foetale anatomie, de navelstreng en de placenta mogelijk maakt.
- Tussen de 30e en 34e week controleren we de groei van uw baby(‘s), hun positie en de werking van hun organen.
- Als u de uitgerekende datum overschrijdt, doen we een laatste echografie op 40 weken om de hoeveelheid vruchtwater, het gewicht van de baby en het welzijn van de foetus te controleren, zodat we kunnen wachten tot we de bevalling kunnen inleiden, meestal rond de 10 dagen na de uitgerekende datum.
Elke consultatieruimte is uitgerust met een echografieapparaat. Uw gynaecoloog kan snel een echografie uitvoeren als dat nodig is.
Urine
Een urineteststrip wordt gebruikt voor snelle medische analyses, zoals het opsporen van urineweginfecties of pre-eclampsie...
Pap-test
Tussen de 35e en 37e week zal de verloskundige of gynaecoloog een uitstrijkje maken om te controleren op de aanwezigheid van groep B-streptokokken in de vagina. Groep B-streptokokken zijn bacteriën die zich in de vagina van sommige vrouwen kunnen bevinden zonder symptomen te veroorzaken. Deze bacteriën kunnen infecties bij de pasgeborene veroorzaken na de bevalling. Als u draagster bent, krijgt u antibiotica toegediend tijdens de bevalling.
Monitoring
Het registreren van de foetale hartslag en de weeën helpt om het welzijn van de baby(‘s) te controleren. Dit zal 2 tot 3 keer per week gedaan worden als u de uitgerekende datum overschrijdt, of op andere momenten in de zwangerschap als uw gynaecoloog of verloskundige dat aanbeveelt.
Dit is een standaard schema, maar om medische redenen kan uw gynaecoloog of verloskundige het altijd aanpassen voor een optimale opvolging.
Vaccinaties
- Kinkhoest: Kinkhoest kan een zeer ernstige ziekte zijn bij jonge baby’s en potentieel dodelijk:
- Zelfs als u eerder kinkhoest heeft gehad of gevaccineerd bent, neemt de bescherming tegen deze ziekte in de loop van de tijd af.
- Volwassenen (en dus ouders) kunnen kinkhoest krijgen en deze zonder het te weten aan hun kinderen doorgeven.
- Tieners en volwassenen hebben een herhalingsvaccinatie nodig om kinkhoest te voorkomen en het niet aan niet-gevaccineerde zuigelingen door te geven.
- Zelfs als u eerder kinkhoest heeft gehad of gevaccineerd bent, neemt de bescherming tegen deze ziekte in de loop van de tijd af.
Uw baby zal gevaccineerd worden tegen kinkhoest volgens het basisvaccinatieschema (8 weken, 12 weken en 16 weken). Totdat uw baby het volledige vaccinatieschema heeft voltooid (16 weken), loopt hij of zij nog steeds het risico op kinkhoest.
Om uw baby tijdens deze belangrijke periode te beschermen, raadt de Hoge Gezondheidsraad vaccinatie aan voor alle gezinsleden (cocoonvaccinatie): De toekomstige moeder kan gevaccineerd worden tussen 24 en 32 weken zwangerschap, zodat ze via de placenta de antilichamen tegen kinkhoest aan de baby kan doorgeven. Vaccinatie is niet verplicht, en u kunt ervoor kiezen om het al dan niet te accepteren.
Weet dat de geïnactiveerde vaccins die in België gebruikt worden om u tegen kinkhoest te beschermen veilig zijn tijdens de zwangerschap en al jaren gebruikt worden.
De partner en alle andere volwassenen die regelmatig contact hebben met de baby in de eerste 6 maanden van het leven, moeten gevaccineerd worden vóór de geboorte van de baby. Het recept voor de partner kan bij uw huisarts worden aangevraagd. Het vaccin wordt vergoed door uw mutualiteit. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw arts, gynaecoloog of verloskundige.
- Griep: De vaccinatie tegen de griep wordt aanbevolen voor alle zwangere vrouwen, ongeacht het stadium van de zwangerschap. U loopt het risico een ernstige vorm van griep te ontwikkelen door veranderingen in uw immuunsysteem, de verhoogde belasting voor het hart en de verminderde ademcapaciteit. Dit risico is verhoogd zowel tijdens de zwangerschap als gedurende de twee weken na de bevalling. Vaccinatie tijdens de zwangerschap beschermt de baby tegen de ziekte gedurende enige tijd na de geboorte. De geïnactiveerde vaccins die in België gebruikt worden om u tegen de griep te beschermen, zijn veilig tijdens de zwangerschap en worden al jaren gebruikt.
- COVID-19: Vaccinatie tegen COVID-19 wordt aanbevolen voor alle zwangere vrouwen. Bespreek dit met uw gynaecoloog.
